Orkisz, życiodajne zboże powracające do łask |
|
|
|
W każdym sklepie ze zdrową żywnością dostaniemy produkty na bazie orkiszu. Orkisz stał się modny w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wybór produktów z orkiszu jest szeroki. Możemy kupić ziarno, kaszę, mąkę, pieczywo, makaron, płatki, otręby, syrop a nawet kawę z orkiszu. Podstawowym minusem są dość wysokie ceny. |
Czytaj całość
|
|
Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. |
Czytaj całość
|
|
Łuska Orkiszowa Niezbędna do wykonania poduszki orkiszowej do spania. Poduszka z wkładem z orkiszu wytwarzając silne pole biologiczne zbliżone do naturalnego biopola człowieka, wzmacnia i uzupełnia jego braki. Wypełnia się ją łuską orkiszu. Orkisz poprawia krążenie krwi, działa odprężająco i przeciwbólowo.
|
Czytaj całość
|
|
Przepis na płatki orkiszowe |
|
|
|
Przepis na 3 osoby Składniki: -
1/2 filiżanki płatków -
3 szklanki mleka -
1szklanka wody Sposób przyrządzania: Zagotować wodę i zasypać płatki gotując 5 minut ,następnie dodać mleko i gotować 10-15 minut. Z zakonnej kuchni (przepis na 4 osoby) |
|
Składniki: -
2 filiżanki łamanych ziaren orkiszu -
4filiżanki wody -
2-3 pokrojone jabłka -
miód (ilość w zależności od preferencji) -
3 szczypty przypraw galant i bertram -
3 szczypty cynamonu -
migdały (płatki lub mielone) -
rodzynki. Sposób przyrządzania: Orkisz zalać wodą i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać miód i dalej gotować przez 5-10 min. jabłka i rodzynki dodać w ostatnich 4 min. Gotowaną potrawę posypać migdałami doprawić do smaku. Spożywanie dania z ciepłego orkiszu jako pierwszego posiłku w ciągu dnia - w formie tzw. Hebermusu - jest szczególnie cenne ze względów zdrowotnych. |
|
|