Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko.
Dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi Jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą (po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny Kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków Ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka Orkiszowa raczej ją spowalnia Zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji Ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem. |