Śniadanie orkiszowe Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

Składniki:

  • 2 filiżanki łamanych ziaren orkiszu

  • 4filiżanki wody

  • 2-3 pokrojone jabłka

  • miód (ilość w zależności od preferencji)

  • 3 szczypty przypraw galant i bertram

  • 3 szczypty cynamonu

  • migdały (płatki lub mielone)

  • rodzynki.

 

Sposób przyrządzania:

 

Orkisz zalać wodą i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać miód i dalej gotować przez 5-10 min. jabłka i rodzynki  dodać w ostatnich 4 min. Gotowaną potrawę posypać migdałami doprawić do smaku.

 

Spożywanie dania z ciepłego orkiszu jako pierwszego posiłku w ciągu dnia - w formie tzw. Hebermusu - jest szczególnie cenne ze względów zdrowotnych.

 
« poprzedni artykuł
© 2024 PSPE - Podlaska Spółdzielnia Producentów Ekologicznych NATURA :: Joomla! i Joomla! IE jest Wolnym Oprogramowaniem wydanym na licencji GNU/GPL.